Co to jest witamina C

Co to jest witamina C

Kwas askorbinowy (witamina C) jest związkiem organicznym o niskiej masie cząsteczkowej, który nie jest syntetyzowany przez organizm, a dostarczany jest tylko z pożywieniem. Z jednej strony wiąże wolne rodniki pod nieobecność enzymów, z drugiej działa, jako koenzym dla szeregu procesów metabolicznych. Połączenie jest również potrzebne do syntezy tkanki łącznej, tworzenia kości.

Czym jest kwas askorbinowy?

Co to jest witamina C, czyli kwas askorbinowy? To organiczny związek rozpuszczalny w wodzie, który należy do niezbędnych składników odżywczych. Jest przeciwutleniaczem, nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka i gromadzi się w tkankach w minimalnych ilościach, dlatego jego zapasy należy stale uzupełniać pożywieniem lub suplementami diety. Pełni silną funkcję antyoksydacyjną i neutralizuje wolne rodniki w komórkach, chroni przed stresem oksydacyjnym. Jest koenzymem wielu procesów metabolicznych.

Co to jest witamina CBierze udział w tworzeniu kolagenu, biosyntezie karnityny, wchłanianiu żelaza, konwersji dopaminy do noradrenaliny. Ponadto witamina C jest niezbędna przy gojeniu się ran i regeneracji tkanek, do realizacji funkcji nadnerczy, wydzielania hormonów i interferonów. A także metabolizmu kwasu foliowego, tyrozyny, fenyloalaniny. Zwiększa wchłanianie żelaza, obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Kwas askorbinowy pomaga wzmocnić obronę organizmu, wzmacnia odpowiedź immunologiczną w chorobach zakaźnych.

Korzyści z regularnego stosowania kwasu askorbinowego

  • Stabilne ciśnienie krwi
  • Regularna eliminacja toksyn
  • Stymulacja odporności w walce z bakteriami, wirusami, pasożytami
  • Wystarczająca synteza hormonów
  • Lepsze wchłanianie żelaza
  •  W efekcie – energia, pozytywne nastawienie, spowolnienie zmian związanych z wiekiem i szybki powrót do zdrowia.

W jakich produktach występuje kwas askorbinowy?

Kwas askorbinowy kojarzy z kwaśnymi pokarmami, takimi jak cytryna. Jest jednak obecny także w innych owocach i warzywach stosowanych w leczeniu niedoboru witamin.

Rekordowe owoce i warzywa pod względem zawartości witaminy C w 100 g:

  • Dzika róża słusznie zajmuje pozycję głównego przeciwutleniacza w proporcjach 1200 mg w suszonych i 650 mg w świeżych jagodach.
  • Kolendra nie bez powodu uważana jest za najlepsze zielone zioło – 500 mg.
  • Czerwona papryka warzywna zawiera 250 mg.
  • Czarna porzeczka słynie z właściwości leczniczych. Wraz z 200 mg kwasu askorbinowego zawiera cały zestaw witamin B, P, K.
  • Przydatny jest również rokitnik 200 mg.
  • Można również zauważyć suszone borowiki 150.
  •  Pietruszkę 125 mg w zielonej masie.
  • Czosnek niedźwiedzi 200 mg.
  • Paprykę zieloną (125), brokuły (136) i brukselkę (120), koper (100).
  • W mleku, podrobach (wątroba, nerki), rybach jest dużo kwasu askorbinowego.

Objawy hipowitaminozy – niedoboru

Wskazaniami do przyjmowania witaminy C mogą być następujące objawy:

  • Apatia
  • Zmęczenie
  • Sucha skóra i włosy
  • Długotrwała regeneracja tkanek
  • Przeziębienia
  • Krwotoczna wysypka na ciele z powodu kruchości naczyń włosowatych, krwawienie z dziąseł.

Rodzaje wytwarzanych suplementów diety z kwasem askorbinowym

Można wybrać jedną z form suplementów diety z witaminą C: tabletki i kapsułki, rozpuszczanie proszku, w roztworze do wlewów, pastylki do ssania. Roztwory w ampułkach do iniekcji domięśniowych stosuje się pod nadzorem lekarza.

  • Witaminę C w twardych tabletkach, kapsułkach oraz w postaci żelków na przeziębienie stosuje się po lub w trakcie posiłków w celu zmniejszenia destrukcyjnego działania na błonę śluzową żołądka.Tabletki są dostępne w dawkach od 100 do 1000 mg.
  • Rozpuszczalna witamina C w postaci tabletek musujących jest przyjemna w stosowaniu – ciepła kompozycja rozgrzeje ból gardła. Należy pamiętać, że po zażyciu musu wzrasta kwasowość soku żołądkowego. Dla osób z wrzodami żołądka, wysoką kwasowością zalecana jest inna forma suplementu.
  • Co to jest witamina C w proszku? Jest tak samo skuteczna w jak każda inna forma. Zwiększa wydzielanie w żołądku, dzięki czemu przygotowany napój pije się po posiłku.
  • Kapsułki zawierają proszek, który jest zamknięty w otoczce, aby chronić błonę śluzową żołądka. Otoczka rozpuszcza się po wejściu do jelit. Dostępne są także preparaty z dodatkami o działaniu łączonym na przykład z borówką, lub suplementy diety będące wyciągiem z dzikiej róży, dostając się do organizmu, mają złożony efekt. Te składniki wzmacniają nawzajem swoje działanie.

Stymulacja odporności kwasem askorbinowym

Kwas askorbinowy bierze udział w ważnych procesach metabolicznych, które zapewniają odpowiednią reakcję na patogeny i wirusy. Dlatego konieczne jest regularne, a nie jednorazowe stosowanie witaminy C w profilaktyce przeziębień zgodnie z zalecaną przez lekarza dawką. Skuteczność leku została potwierdzona badaniami i praktyką. Potrzeby różnych ludzi zależą od wielu czynników, dostosowanych do indywidualnej kondycji. Częstym powodem zwiększenia dziennego spożycia witaminy C jest wzrost zachorowalności w sezonie przeziębień i infekcji wirusem. Przy pierwszych oznakach infekcji dawka jest podwajana przez 2-3 dni.